Volund Metal Art School
- Klara & Gaja, & Galleriet i Bärfendal.

Galleriet i smedjan som ligger i Bärfendal, Dingle
I galleriet som är hela 200 kvadratmeter stort möts man av massor med vackra konstverk. Med en lugn atmosfär visar galleriet olika smidda projekt. 
 

Ett kulturarv i dåtid, nutid och framtid

Fartyget Klara af Stockholm är ett av Smedja Volunds större egna projekt. Möjligheterna är många för fartyget och smidesutbildningen att samverka.

Från att från början varit byggd för att delta i något så destruktivt som krig, har fartyget Klara tjänat mänskligheten i många skepnader, vilket vi nu vill visualisera och förmedla. Genom att ge denna kulturskatt en ny skepnad i form av en kulturell transportör och budbärare av historia, litteratur, design, arkitektur, konst , mat, konsthantverk m.m. kommer Klara på nytt bli en stor tillgång och förmedla kreativitet och glädje till många.

Två livsöden som förs samman
Berth och Klara påbörjade båda sina yrkesliv på ett varv. Efter en lång och krokig väg möts dom av en tillfällighet på Högmarsö Varv där Klara har legat och väntat i åtta år..
..inte bortglömd men kanske  övergiven. Klara passar in i den grundfilosofi som Berth haft i sitt konstnärsskap och yrkesliv: att vara samhället till tjänst genom att värna om och ta vara på ett gammalt yrke, både i teknik och form.

Berth har haft förmånen att få vara med om många historiska projekt: Ostindiefararen Götheborg, fyren Pater Noster, Brisundskanonen, Wasabron m.fl. Men framför allt att få sätta sin prägel på många nutida uppdrag inom konst, inredning och arkitektur, där jag överför en gammal teknik in i en ny form och framtid.

Han ville genom arbetet med Klara föra samman de kunskaper som han fått under sina första år på Uddevallavarvets yrkesskola och på fartygsreperationsavdelningen och flytdockan. Kunskaper som varit så betydande för honom i hans fortsatta utveckling!

Berth önskar att Klara tillsammans med honom och många andra skall kunna förmedla och inspirera till tankar och kreativitet i olika former och uttryck.

Nedan en bild från Galleriet inne i Klaras skrov. 

Från invigningsutställningen 1 juli 2018.
Utställare: Lina Burman och Berth Volund Johansson

Pråmen Gaia blir ateljé

I årsskiftet 2017-2018 kunde vi fira att vi nu utökar vår verksamhet med Gaia. En 33 meter lång och 7 meter bred gammal lastpråm som nu inretts med ateljéer och undervisningslokaler. Hon byggdes här på Högmasrsö varv 1959 och användes som transport för bolaget Stockholms räkning. 

Lina Burman som är konstnär och undervisar i skissteknik på Volund Metall Art School är delägare i Gaia. Nedan en bild från i våras då Gaia torrsattes för renovering av botten samt byte av zinkanoder. Samtidigt installerade vi en mulltoalett, isolerade henne samt tog upp en port i bogen för att lättare kunna komma direkt in i skrovet från bryggan. 
 

Lina Burman invid Gaia våren 2018.
 

Lina har gått olika konstutbildningar i Sverige och i Mexico. Efter att ha levt i Mexico under flera år och arbetat som teckningslärare där återvände hon för fyra år sedan och startade då Burman & Voss Smyckesgalleri på Hornsgatan i Stockholm. Hon har även gått Volunds smidesutbildning där hon nu är handledare för skiss, teckning och illustration från och med hösten 2018.